Selain C0V1D 19, Pernah Ibadat Haji Ditutup 40 Kali Akibat Wab4k & Peristiwa Lain

ibadat haji ditutup

Wabak c0r0na v1rus yang melanda hampir seluruh dunia seolah-olah tiada tanda-tanda ianya berkurangan. Hinggakan peluang untuk umat islam melakukan ibadah umrah kini terhenti. Adakah ibadah Haji untuk tahun ini juga mempunyai nasib yang sama?

40 Kali Ibadat Haji Ditutup

Jika benar apa yang dikatakan, ini bukanlah kali pertama Kaabah ditutup bagi tujuan ibadah umrah ataupun haji. Sejarah telah tercatat bahawa pernah ibadat haji ditutup sebanyak 40 kali samada disebabkan wab4k yang merb4haya ataupun sesuatu perkara lain.

ibadat haji ditutup
Setiap tahun umat islam berkumpul menunaikan Ibadat Haji di Mekah

Berikut ringkasan catatan sejarah bagaimana atau punca ibadat haji ditutup sepertimana yang dikongsikan oleh Syuq Faqat al Fansuri.

1. Peny4kit Kulit
Peny4kit kulit yang hampir serupa dengan peny4kit kust4 atau lepr4 ini melanda pada tahun 1814. Ia menyebabkan ibadat haji ditutup. Kira-kira 8,000 orang dikatakan telah meningg4l dun1a. Wab4k tersebut disebabkan oleh v1rus yang terkena pada haiwan ternakan. Mereka yang dij4ngk1ti wab4k ini akan mengalami luk4-luk4 pada kulit dan berb4u busuk.

2. Wab4k Hindi
Wab4k ini dikatakan berasal dari India berlaku pada tahun 1831. Ia mengakibatkan ibadat haji ditutup dan tiga perempat jemaah haji telah menemui penciptanya.


Mekah 3
Semoga para jemaah terhindar dari segala malapet4ka

3. Wab4k K0ler4
Berlaku pada tahun 1846 dan menyebabkan ibadah haji ditutup. Ia berulang pada tahun 1650, 1865, dan 1883. K0ler4 terus menerus menyebabkan kem4ti4n. Bahkan, pada 1892 yang juga bertepatan dengan musim haji, ia telah mengakibatkan m4ngsa-m4ngsa meningg4l di jalanan.

4. Wab4k T1fus
Wab4k yang melanda pada tahun 1995 juga ini mengakibatkan ibadah haji juga ditutup. Ia mirip kepada dem4m tif0id atau d1sentr1. Wab4k ini didakwa berpunca dari rombongan yang datang dari Madinah.

5. Wab4k Men1ng1tis
Wab4k yang berlaku pada tahun 1987 itu telah menyebabkan 10,000 jemaah haji dij4ngk1ti.

JABAL UHUD
Suasana di Jabal Uhud. Mungkin tahun ini Haji ditunda?

Selain daripada wab4k, ibadah haji juga pernah ditutup disebabkan oleh beberapa peristiwa lain. Antaranya adalah peristiwa yang berlaku pada tahun 983 yang disebabkan dari perselisihan antara Bani Abbas dan Bani ‘Abid. Akibat daripada kejadian tersebut, jemaah dari Iraq dilarang mengerjakan ibadah haji selama lapan tahun.

Ada beberapa lagi peristiwa lain yang menyebabkan ibadat haji terpaksa ditutup.

mekah 1
Sama-sama berdoa agar Ibadat Haji dan Umrah mampu dilaksanakan dengan segera dan selamat

Baca – Kaitan Perubahan Warna Alam Dengan Waktu Solat

Walupun kini, ibadah umrah ditutup oleh Kerajaan Arab Saudi kerana v1rus c0r0na, sama-sama kita doakan semoga umat Islam segera berpeluang untuk melaksanakannya termasuk ibadat Haji. Kepada Allah kita berserah dengan doa yang tiada henti. Wallahu a’lam.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!