ATM Akan Digerakkan Jika Rakyat Masih Tidak Mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan?

ATM

Pasukan ATM boleh digerakkan jika rakyat Malaysia tidak mematuhi perintah kawalan pergerakan yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk merangkumi penyebaran C0V1D-19, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob pada Khamis (19 Mac).

ATM Akan Digerakkan?

TENTERA AKAN DIGERAKKAN
Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob. Foto: The Star

Ismail Sabri, yang juga menteri pertahanan, berkata ini adalah antara cadangan yang dibangkitkan pada mesyuarat Jawatankuasa Khas yang baru terbentuk mengenai pelaksanaan perintah itu.

Bagaimanapun, katanya pada hari Khamis, kerajaan masih yakin sepenuhnya bahawa polis mampu melaksanakan perintah itu.

“Setakat ini, saya percaya bahawa ia tidak perlu, tetapi jika tidak ada pilihan dan sekiranya tahap pematuhan kekal pada 60 hingga 70 peratus, saya percaya ada kemungkinan besar pasukan ATM akan digerakkan,” katanya pada satu sidang akhbar yang disiarkan oleh CNA.

“Tetapi dengan pihak berkuasa sahaja tidak penting. Yang lebih penting ialah bagi kita semua untuk menjalankan kawalan diri dan mematuhi sebarang arahan atau perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan.”


Perintah yang berkuatkuasa selama 14 hari dari hari Rabu, melibatkan penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali bagi mereka yang menyediakan perkhidmatan penting.

Semua rumah ibadat dan premis perniagaan juga ditutup kecuali untuk pasar raya, pasar basah, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barang keperluan harian.

Kerajaan juga menyeru orang ramai untuk tinggal di rumah dan mengelakkan keluar semasa tempoh pesanan untuk mengelakkan penyebaran C0V1D-19 di negara ini.

Baca Juga – Tahukah Anda Wab4k Peny4kit Datang Setiap 100 Tahun?


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak
error: Content is protected !!