Rupa-Rupanya Baddrol Bakhtiar Bukan Orang Kedah

Baddrol Bakhtiar Kedah

Mungkin ramai yang dah tahu dan ramai juga yang tidak tahu!

Rupa-rupanya pemain bolasepak Kedah Baddrol Bakhtiar bukan orang Kedah. Dia ni anak jadi Negeri Sembilan. Min baru tahu apabila terbaca tulisan Akbar Sahari dalam stadiumastro. Jangan buang masa jom kita tengok apa akhbar tulis tentang Badd.

Tetapi saya tergamam seketika ketika mendengar jawapan spontan penyerang prolifik dan bekas kapten pasukan Kedah, Baddrol Bakhtiar dalam sesi temubual Radio Arena pada 3 Oktober lalu (lama dah rupanya).

Ketika itu saya bertanyakan kepada Baddrol dan juga Khairul Fahmi Che Mat (penjaga gol Melaka United asal Kelantan) tentang makanan kegemaran mereka di luar Kedah dan Kelantan.

Badrol
Baddrol Bakhtiar setia bersama Kedah sehinggakan ramai yang menyangka beliau adalah anak jati Kedah Darul Aman

Dengan spontan Baddrol menyebut masakan kegemarannya ialah masakan terkenal Negeri Sembilan iaitu masak lemak cili api. Dalam kehairanan saya mahu kepastian daripada Baddrol, kenapa dia gemar masakan Negeri Sembilan ?


Terpacul daripada mulutnya tentang ibu bapanya yang berasal dari daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Terlopong saya bagaikan tidak percaya kerana pertuturan Baddrol pekat dengan loghat utara!

Menurut Baddrol, ayahnya berasal dari Kampung Gemetir di Terachi manakala ibunya pula berasal dari Kampung Lanjut Manis di Tanjung Ipoh, kedua-dua kampung tersebut berada di daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Bermakna Bad merupakan anak jati Negeri Sembilan macam saya !

Tetapi dia dilahirkan di Sarawak kerana ayahnya merupakan anggota Angkatan Tentera Malaysia ( ATM ) dan sering dihantar bertugas di serata tanahair. Namun Bad dibesarkan serta mendapat pendidikan di Kedah iaitu negeri terakhir tempat ayahnya bertugas.

Sehingga kini Baddrol memilih untuk menetap di Kedah tetapi dia tetap pulang ke Kuala Pilah kerana sebahagian besar keluarga ibu-bapanya masih tinggal di Negeri Sembilan. Cuma dia tidak mampu untuk bertutur dalam loghat Negeri Sembilan dengan hanya boleh menutur perkataan ‘den” ( saya ).

Di penghujung temubual saya sempat bertanyakan kepadanya, apakah dia akan menabur bakti bersama pasukan Negeri Sembilan ?

Baddrol Bakhtiar hanya tersenyum. Senyum penuh makna !

Itulah kisahnya. Apa komen anda? Adakah anda juga menyangka Badd orang Kedah? Anda macam saya. Sila Like dan Share ya. Terima Kasih

Sumber: Akbar Sahari


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak
error: Content is protected !!