C0R0NAV1RUS DI CHINA MUNGKIN BERPUNCA DARI HAIWAN EKSOTIK

c0r0nav1rus

SHANGHAI: Sebuah pasar menjadi tempat pertama yang dikesan dengan c0r0nav1rus oleh pihak berkuasa China di Wuhan. Ia disifatkan umpama ‘pusat lambakan’ haiwan eksotik daripada anak serigala sehinggalah musang, menurut laporan media di China.

HAIWAN EKSOTIK PUNCA C0R0NAV1RUS?

punca coronavirus
Apakah benar vrus tersebut berpunca daripada haiwan-haiwan eksotik?

Huanan Seafood Market, merupakan sebuah pasar yang terletak di tengah-tengah bandar Wuhan itu menjadi perhatian selepas pegawai kerajaan China memaklumkan bahawa c0r0nav1rus yang menyebabkan kem4t1an sembilan m4ngsa itu berkemungkinan berpunca daripada haiwan liar yang dijual di situ.

Sindrom Pern4fasan 4kut Teruk (S4RS) yang pernah berlaku sebelum ini dikaitkan dengan peng4mbilan d4ging mus4ng. Situasi ini akan mengheret pihak berkuasa China kini mungkin berdepan satu lagi episod yang memalukan sekiranya penye ludup4n haiwan liar masih lagi berleluasa.

SARS
Jika benar, ia merupakan satu lagi episod yang memalukan di negara tersebut

Berdasarkan senarai harga yang disebarkan di Internet, pasar berkenaan menawarkan pelbagai haiwan dan produk berasaskan haiwan eksotik. Antara haiwan-haiwan yang dijual adalah serigala yang masih hidup, anak serigala, buaya, ular, tikus, burung merak, landak serta unta. Jumlah keseluruhan adalah sebanyak 112 jenis. –  Berita Harian

Channel News Asia pula melaporkan kem4t1an dari v1rus selesema baru itu meningkat kepada 17 orang pada hari Rabu (22 Jan) yang kini menjadi ketakutan global terhadap j4ngk1tan yang disyaki berasal dari haiwan itu.


C0r0nav1rus yang sebelum ini tidak diketahui dan menular muncul dari pusat bandar Wuhan, dengan kes sekarang dikesan sehingga ke Amerika Syarikat. Pegawai percaya puncanya adalah berkemungkinan dari aktiviti pasaran hidupan liar yang didagangkan secara h4ram.

Setakat ini, di China kes dilaporkan sebanyak 440 kes dengan 17 kem4tian dengan catatan jumlah kem4tian terbaru di wilayah Hubei, di mana Wuhan adalah ibu negara, telah meningkat hingga 17 lewat hari Rabu, televisyen China memetik laporan dari kerajaan wilayah.

Kes juga mereb4k ke beberapa buah negara seperti Amerika Syarikat, Thailand, Jepun, Macau, Korea Selatan dan Taiwan.

Harapan kita agar v1rus ini tidak menular ke negara ini memandangkan kemasukan ramai pelancong dari China ke negara ini sempena Tahun Baru Cina.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!