C0V1D-19: Lelaki Sedang Berjalan Kaki Dari Segamat Ke Terengganu Ditemui M4ti Di Muadzam Shah

C0V1D-19

MUADZAM SHAH – Lelaki ditemui telah meningg4l dvnia di tepi jalan di Muadzam Shah, Pahang. Arw4h dipercayai telah berjalan dari Segamat, di Johor dan sedang menuju ke kampungnya di Kuala Terengganu, kelmarin.

Pengerusi Eksekutif Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia, Rafie Zainal, berkata mangsa yang berusia 30 tahun disahkan positif C0V1D-19 selepas ujian saringan ketika bed4h si4sat terhadap jenazahnya dijalankan.

C0V1D-19 (Lelaki Terlalu Rindukan Anaknya)

Dikatakan arw4h terlalu rindukan anaknya di kampung sehingga menyebabkan dia berkeras untuk pulang ke Trengganu dengan berjalan kaki. Ini susulan terlalu lama terpis4h dengan keluarga sejak PKP bermula lagi.

“Ada sumber memaklumkan kepada kami, arwah ada melintasi sekatan jalan raya (SJR) dan anggota bertugas melihatnya dalam keadaan lemah serta tidak bermaya.

“Atas ihsan mereka, arwah diberikan makanan dan dinasihatkan untuk tidak meneruskan perjalanannya. Namun, dia berkeras untuk berjalan pulang sejak Jumaat lalu,” katanya.


Rafie memberitahu, selepas gagal dihubungi, pihak berkuasa ada diminta oleh waris untuk mengesan kedudukan arw4h kerana bimbang keselamatan dirinya.

“Menurut kakak arwah yang menghubungi kami, arwah adiknya itu sangat bertanggungjawab pada keluarganya. Walaupun terkejut dengan khabar berita kematian adiknya itu, dia dan keluarganya tetap reda dengan apa yang berlaku,” katanya.

Lelaki ditemui mati
Jen4zah disemadukan di Tanah Perkubvran Islam Setali, Kuantan. Foto: BH

Rafie berkata lagi, pihaknya telah dimaklumkan oleh pihak hospital bahawa waris arw4h tidak mampu untuk menanggung kos pengebumian sebanyak RM1,500.

Akhirnya mereka membantu untuk menguruskan pengebvmian arw4h termasuk menempah kubur dan membeli keranda dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan KKM bagi pengendalian jen4zah pes4kit C0V1D-19.

Ianya termasuk kaedah tayammum untuk solat jen4zah. Jen4zah juga dibalut dengan dua lapisan plastik, tiga lapisan kain dan dua kali proses sanitasi dilakukan sepanjang urusan pengebvmiannya di Tanah Perkubvran Islam Setali, Kuantan, Pahang, semalam.

Ketika sidang media semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan, kem4tian ke-110 (kes ke-6,743) lelaki warganegara Malaysia berusia 30 tahun yang dijumpai m4ti di Rompin.

Katanya lagi, ujian sampel C0V1D-19 yang diambil semasa bed4h si4sat mendapati positif. Kes di bawah si4satan pihak polis dan Pejabat Kesihatan Rompin, manakala punca j4ngkitan belum dikenal pasti.

Baca – 16 Ahli Keluarga Diajngkiti C0V1D-19 Selepas Hadiri Majlis Berbuka Puasa

Sumber: Berita Harian

Semoga sepanjang perjalanan Arw4h termasuk ketika bertemu dengan team SJR yang memberinya makan, ianya tidak menj4ngkiti orang lain. Semoga Allah melindungi mereka dan kita semua.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!