Cara Selenggara (Servis) Mesin Basuh Sendiri

Cara Servis Mesin Basuh

Tidak dinafikan majoriti rumah orang-orang yang berkeluarga wajib mempunyai mesin basuh. Ada juga rumah-rumah yang didiami oleh orang bujang juga mempunyai mesin ini. Ia bukan lagi kehendak tetapi merupakan keperluan kerana mungkin disebabkan kesibukan seharian maka menggunakan mesin basuh akan menjimatkan masa. Namun majoriti yang tidak tahu bagaimana cara servis mesin basuh jika basuhan menjadi kotor.

VIDEO 1

Kenapa perlu di servis? Ini disebabkan mesin basuh tidak berupaya mengekalkan kebersihan dalamannya jika kita telah menggunakannya bertahun-tahun lamanya. Bayangkan pakaian yang kita basuh itu bermacam-macam kotoran yang ada. Jika yang mempunyai ramai anak, sudah tentu pakaian anak-anak yang kotor selepas mereka bermain. Jadi lama-kelamaan mesin itu sendiri kotor di bahagian dalamannya yang tidak boleh kita nampak.

Servis Mesin Basuh DIY
Mesin yang kotor menyebabkan pakaian yang dibasuh tidak bersih

Sebab itu setelah lama kita menggunakannya, hasil kita membasuh tidak memuaskan hati kita. Ada pakaian yang kita hendak pakai selepas dibasuh, nampak bertompok dan tidak bersih. Walhal kita memakai sabun basuh atau detergen yang berjenama bukannya cap A atau B. Tidak lain dan tidak bukan mesin basuh kita kotor.

MESIN HENDAKLAH DI SERVIS


Ini bermakna mesin basuh kita perlu diservis. Nak servis jika dihantar ke kedai memerlukan kos penghantaran dan pembaikan. Mungkin mencecah minima RM 50. Zaman ekonomi yang agak teruk ini, eloklah kita mengambil inisiatif untuk membuat servis sendiri di rumah. Tidak terlalu susah asalkan kita yakin dengan panduan yang ada.

Bersama ini kami kongsikan bagaimana cara-cara membuat servis mesin basuh yang sudah terlalu kotor. Caranya sangat mudah dengan syarat anda melihat dahulu video di bawah sehingga anda faham.

LIHAT VIDEO:

 

Selamat mencuba semoga bermanfaat.You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya memang anak bapak dan ibu. Seorang lelaki biasa namun ada perlindungan insurans, takaful dan medical card. Saya suka melancong (travel) terutama ke Korea, Jepun, Eropah dan Australia. Gemar menaiki pesawat tambang murah seperti Air Asia, Malindo, Fire Fly dan Scoot. Berhasrat mahu ke Amerika Syarikat. Makanan kegemaran KFC, Western Food, McDonalds, Masakan India dan Thailand. Kereta Honda tetapi mahu membeli Ferrari atau Lamborghini tetapi tidak mampu. Telefon hanya guna Samsung dan vivo. Dulu pernah guna oppo. Huawei tidak pernah cuba. Suka juga layari laman niaga Ali Baba, e-bay dan Amazon. Berhasrat mahu memiliki banglo mewah kalau ada duit. Orang kata nak banyak duit main forex atau bitcoin tapi saya tidak berani. Itulah serba ringkas tentang saya.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!