Cara Servis Mesin Basuh Sendiri Di Rumah. Anda Tak Perlu Habiskan Duit Lagi

Cara Servis Mesin Basuh

Setiap buah rumah di negara ini, terutama yang berkeluarga sudah dikira wajib mempunyai mesin basuh. Rumah-rumah yang didiami oleh orang bujang juga tidak ketinggalan. Memiliki mesin basuh bukan lagi kehendak tetapi merupakan keperluan disebabkan kesibukan seharian.

Cara Servis Mesin Basuh Di Rumah

Penggunaan mesin basuh untuk mencuci pakaian menjimatkan banyak masa. Namun majoriti pengguna tidak tahu bagaimana cara servis mesin basuh jika hasil dari basuhan menjadi semakin kotor. Sila lihat video tutorial di bawah yang dikongsikan oleh saudara Hairul.

VIDEO 1

Kenapakah mesin basuh perlu di servis atau selenggara? Sebenarnya mesin juga tidak berupaya untuk mengekalkan kebersihan dalamannya. Ini kerana kita telah menggunakannya bertahun-tahun dan berbagai-bagai jenis pakaian dengan kotoran yang berbeza-beza.

Cuba anda bayangkan pakaian yang anda cuti itu mempunyai berbagai kotoran yang melekat. Bagi merek yang mempunyai jumlah anak yang agak ramai, sudah tentu pakaian anak-anak sangat kotor selepas mereka bermain.


Lama-kelamaan mesin itu sendiri kotor di bahagian dalamannya yang kita tidak nampak. Namun kita boleh menilainya melalui hasil cucian terhadapa pakaian kita. Jika pakaian kita menjadi kurang bersih dan berbau, bermakna mesih harus diselenggara.

Servis Mesin Basuh DIY
Mesin yang kotor menyebabkan pakaian yang dibasuh tidak bersih
Jika kita masih gagal untuk membuat penyelenggaraan, anda akan dapat lihat ada pakaian yang telah dibasuh nampak bertompok dan tidak bersih apabila anda hendak memakainya. Walhal anda menggunakan sabun pencuci atau detergen yang berjenama dan mahal. Ini bermakna tidak lain dan tidak bukan mesin basuh kotor.

Baca Juga – Tips Mengelak Habuk Melekat Pada Bilah dan Jaring Kipas Angin

MESIN HENDAKLAH DI SERVIS

Biasanya untuk servis ia akan dihantar ke kedai. Ini memerlukan kos penghantaran dan pembaikkan. Mungkin mencecah sehingga RM50.00 atau lebih. Zaman ekonomi yang agak teruk ini, eloklah kita mengambil inisiatif untuk membuat servis sendiri di rumah. Tidak terlalu susah asalkan kita yakin dengan panduan yang disediakan.

Di bawah ini kami kongsikan bagaimana cara servis mesin basuh yang terlalu kotor. Caranya sangat mudah dengan syarat anda menonton video di bawah ini dahulu sehingga anda faham.

LIHAT VIDEO:

 

Senang bukan? Bila anda sudah memahami cara servis mesin basuh, anda boleh mencubanya sendiri. Jimat belanja dan pakaian kembali bersih. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!