(C0V1D-19) Masih Ada Negara Yang Selamat Walau WHO Isytihar Sebagai P4ndem1k

Negara Yang Selamat

K0r0nav1rus (C0V1D-19) mula-mula dikesan di Wuhan, China pada Disember 2019 yang lalu. Tidak terjangka oleh kita bahawa kini ia mereb4k ke hampir seluruh dunia.

Menurut Universiti John Hopkins, lebih 788,00 kes dicatatkan dan hampir 38,000 mangsa pula tidak dapat diselamatkan.

Masih Ada Negara Yang Selamat

Namun siapa sangka masih terdapat 16 buah negara yang belum melapor sebarang kes setakat ini. Sebahagian besar adalah negara-negara di rantau Afrika, Pasifik dan segelintir negara Asia.

Mestipun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengiytiharkan K0r0nav1rus sebagai p4ndemi1k dengan tiada tempat yang terkecuali. Namun masih ada lagi yang terselamat sepertimana yang dilaporkan oleh agensi berita Anadolu menurut Sinar Harian.

VANUATU
Vanuatu antara negara yang masih selamat

Terfikirkah anda bagaimanapun, 16 buah negara berkenaan tiada kes setakat ini?


Negara-negara dari Afrika yang tersenarai adalah Lesotho, Sudan Selatan, Sierra Leone, Burundi, Malawi serta wilayah Sahara Barat buat masa ini belum melaporkan sebarang kes C0V1D-19.

Di Asia pula, negara yang belum melaporkan sebarang kes adalah seperti Yaman, Turkmenistan, Tajikistan dan Korea Utara.

Manakala negara-negara di Kepulauan Pasifik yang popular sebagai destinasi pelancongan ketika waktu biasa kelihatan belum terjejas dengan v1rus itu disebabkan kedudukannya yang jauh lagi terpencil. Negara itu termasuk Tonga, Samoa, Vanuatu, Kepulauan Cook, Niue dan Tuvalu.

Baca- Pakar S4kit Jantung Didakwa Kerana Langgar PKP

Walaupun masih ada negara yang selamat, negara kita tidak terkecuali dari v1rus tersebut, namun kita harapkan ianya akan berlalu menjelang ramadhan, insya Allah.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!