Mufti Perlis Cadangkan Hukvman M4t1 Ke Atas Pemandu M4buk Yang Menyebabkan Kem4t1an

mufti perlis

Bukan Mufti Perlis, Kami pun mahukan Pemandu M4bvk yang menyebabkan kem4t1an orang lain disabitkan dengan hukuman berat. Bahkan hukvman M4t1 sekalipun.

Apa Kata Mufti Perlis

Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin berkata, kerajaan perlu mengenakan hukvman berat kepada pemandu m4buk.

“Satu hukvm4n yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3der4an apatah lagi kem4t1an anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.” jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau turut menc4dangkan hvkum4n m4ti dikenakan terhadap pemandu mabuk yang menyebabkan kem4tian.

“Ar4k ternyata telah memvsnah banyak ny4wa dan harta. Pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hukvman m4ti atau penj4ra seumur hidup serta seb4t.”


“Tiada alasan untuk meringankan hukvman. Jika dibiarkan, ny4wa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah diragvt oleh ‘kaki m4buk’.”

Semalam, seorang anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya di lebuhraya LEKAS m4ut setelah dil4nggar oleh sebuah kereta disyaki dipandu oleh pemandu di bawah pengaruh 4lk0h0l.

Dalam kejadian jam 3 pagi tadi, m4ngsa, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang m4ut di tempat kejadian.

1nsiden pemandu m4buk menyebabkan kem4langan pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang mer4gut ny4wa anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan mahu hukum4n maksimum dikenakan terhadap pem4ndu m4buk yang menyebabkan kem4tian anggota beliau.

“Tind4kan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukum4n maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

Baca Juga – Along Tiger Ditahan Semula Setelah Dibebaskan

Sumber: jumpakatmahkamah


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!