Pacuan 4 Roda Sengaja Langg4r Sekatan PKP – Memb4hay4kan Betul!

langg4r sekatan

Pasukan keselamatan yang membuat tugas sekatan jalan raya Ops Covid-19, berdepan detik cem4s apabila sebuah pacuan empat roda bertindak langg4r sekatan polis di Jalan Lintas – Kolombong, Kota Kinabalu, semalam.

Walau bagaimanapun, Pasukan Keselamatan yang terdiri daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Rela tidak mengalami sebarang kecederaan.

Pacuan 4 Roda Langg4r Sekatan

Dalam kejadian dikatakan berlaku pada jam 9.35 malam itu, kenderaan pacuan 4 roda jenis Ford Ranger yang dipandu seorang lelaki berjaya meloloskan diri. Kini usaha menjejakinya sedang dijalankan oleh polis.

Ketika kejadian pasukan polis bersama anggota ATM dan Rela mengarahkan sebuah kenderaan Ford Ranger untuk berhenti bagi tujuan pemeriksaan.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Habibi Majinji berkata,


“Pemandu itu tidak berhenti sebaliknya memandu secara melulu dan melangg4r sekatan jalan raya sebelum memecut laju. Susp3k kemudian membuat pusingan menuju ke arah Inanam dan menghilangkan diri”.

lelaki rempuh sekatan polis
Keadaan tempat kejadian. Foto – Juwan Riduan / Metro

“Akibat kejadian itu, peralatan sekatan jalan raya seperti lampu dan papan tanda polis rosak,” kata lagi nya ketika dihubungi, hari ini.

Habibi memberitahu pemandu terbabit sudah dikenal pasti dan suspek juga didapati melakukan perbuatan cuai yang mungkin akan merebakkan jangkitan wabak C0V1D-19 selain berada di tempat awam tanpa pengecualian yang sah dibawah warta Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Baca – Doktor Pakar Didakwa Langg4r Perintah Kawalan Pergerakan

Menurut Harian Metro, siasatan kes ini masih lagi dijalankan dan usaha untuk mengesan suspek giat dilakukan.

“Sekatan jalan raya juga dijalankan bagi memastikan orang ramai mematuhi PKP dan bila diarah berhenti, silalah beri kerjasama.

“Ini bertujuan untuk kita sama-sama memutuskan rangkaian wabak C0V1D-19 daripada terus merebak,” katanya.

Hargailah orang yang menjaga keselamatan kita, jangan pentingkan diri sendiri sehingga sanggup membahayakan nyawa orang lain dengan bertindak langg4r sekatan. Apabila pihak keslematan berlembut, inilah yang akan terjadi.

Apa komen anda? Sila Like dan Share. Terima kasih kerana bersama kami di Anak Bapak.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!