Pendaftaran Murid Tahun 1 Bagi Tahun 2021 dan 2022 Tidak Lama Lagi. Sediakan Dokumen Awal Jangan Tunggu Saat Akhir

Pendaftaran Murid Tahun 1

Kepada ibu bapa yang mempunyai anak yang berumur 5 tahun dan 6 tahun pada tahun 2020 wajib mengambil tahun cara mendaftar anak untuk memasuki tahun 1.

Supaya lebih mudah anak mereka dilahirkan pada tahun 2015 dan tahun 2016. Cara untuk membuat permohonan ini sangat mudah sepertimana yang dikongsikan oleh Puan Munirah Jamaluddin.

Pendaftaran Murid Tahun 1

daftar sekolah
Jangan lupa untuk daftar persekolahan anak.

Sila Baca Pernyataan di bawah:

1. Permohonan secara online terbuka di seluruh negeri di Malaysia. Ianya termasuklah di Sabah, Sarawak dan WP Labuan.

2. Jangan lupa bahawa pendaftaran secara online akan di buka bermula 1 Mac 2020 akan datang. Layari https://public.moe.gov.my


3. Anda perlu mencetak (print) borang yang telah siap diisi bersama dengan dokumen yang dikehedaki ke sekolah yang dipohon.

4. Seeloknya anda siapkan dokumen segera tanpa perlu berlengah. Jangan tunggu sehingga saat akhir.

5. Dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut:

a. Sijil Lahir Anak (Salinan dan Asal)
b. Kad Pengenalan Ibu Bapa (Salinan dan Asal)
c. Sijil Nikah Ibu Bapa / Sijil Perceraian (Salinan dan Asal)
d. Bil yang menunjukkan bukti tempat tinggal
e. Sampul surat standard dan setem
f. Laporan doktor dan kad OKU jika berkaitan
g. Semua dokumen salinan perlulah disahkan sebelum dihantar ke sekolah.

Sila Alert (Ambil tahu) tarikh semakan status permohonan. Jika berjaya, bolehlah anda proceed No.3 hingga 5 di atas. Jika tidak berjaya, sila buat rayuan dengan pihak berkenaan.

Tolong kongsikan dengan kawan-kawan dan saudara-mara anda sekiranya mereka mempunyai anak yang bakal memasuki alam persekolahan pada tahun hadapan tentang pendaftaran murid tahun 1 ini.

Semoga tidak ada ibu bapa yang terlepas pandang tentang pendaftaran murid tahun 1 ini dan tidak bertindak di saat akhir supaya memudahkan urusan semua pihak. Semoga bermanfaat.

Baca Juga: Anyam Tali Rafia Jadikan Bag Sekolah Anak Kerana Tidak Mampu

Sumber: Puan Munirah Jamaluddin


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya memang anak bapak dan ibu. Seorang lelaki biasa namun ada perlindungan insurans, takaful dan medical card. Saya suka melancong (travel) terutama ke Korea, Jepun, Eropah dan Australia. Gemar menaiki pesawat tambang murah seperti Air Asia, Malindo, Fire Fly dan Scoot. Berhasrat mahu ke Amerika Syarikat. Makanan kegemaran KFC, Western Food, McDonalds, Masakan India dan Thailand. Kereta Honda tetapi mahu membeli Ferrari atau Lamborghini tetapi tidak mampu. Telefon hanya guna Samsung dan vivo. Dulu pernah guna oppo. Huawei tidak pernah cuba. Suka juga layari laman niaga Ali Baba, e-bay dan Amazon. Berhasrat mahu memiliki banglo mewah kalau ada duit. Orang kata nak banyak duit main forex atau bitcoin tapi saya tidak berani. Itulah serba ringkas tentang saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!