Petua Agar Anak Cepat Bercakap Yang Perlu Anda Praktik

Petua Supaya Anak Cepat Bercakap

Setiap anak mempunyai tahap perkembangan atau pencapaian yang berbeza antara satu dengan yang lain. Bukan hanya anak orang biasa, anak-anak para ilmuan, agamawan dan selebriti juga mempunyai perkembangan dan pencapaian yang berbeza. Min sendiri pernah mengalami masalah ini dan sangat bimbang terhadap perkembangan anak kedua yang masih tidak bercakap dengan baik walaupun sudah melebihi usia empat tahun. Kami suami isteri tidak tahupun pada masa itu apakah petua supaya anak cepat bercakap.

PETUA SUPAYA ANAK CEPAT BERCAKAP

cara anak cepat bercakap
Semua orang risau jika anak yang sihat dan comel, lambat bercakap mengikut usianya

Ibu bapa mana yang tidak risau jika mempunyai anak yang comel. sihat tetapi ada masalah untuk bercakap. Ciri-ciri anak yang tergolong sebagai normal atau yang lambat bercakap boleh dikesan dengan melihat aras kemampuan berbicara sesuai usia anak-anak secara beransur-ansur seperti di bawah ini.

Ketika Usia 3 bulan

Pada usia ini, bayi mula mengeluarkan suara dari mulutnya. Kita sendiri tidak tahu apa yang diucapkan olehnya. Ucapan yang dikeluarkan ini dikenali dengan sebutan “bahasa bayi”. Bayi di usia ini juga sudah mula mengenali dan mendengar suara anda sebagai ibunya atau keluarganya serta memperhatikan wajah anda saat bercakap dengannya.

anak lewat bercakap
Ketika ini, anak anda hanya menggunakan bahasa bayi yang anda tidak akan memahaminya

Ketika Usia 6 bulan


Pada usia 6 bulan, bayi anda sudah boleh mengeluarkan kata-kata yang didengar dengan lebih jelas tetapi tidak mempunyai erti. Beberapa ucapan yang keluar seperti “ba-ba”, “pa-pa”, “ma-ma”, atau “da-da” akan sering didengari. Pada akhir usia enam bulan, anak sudah mampu bersuara untuk menunjukkan perasaannya ketika itu gembira atau sedih. Matanya akan memandang ke arah sesiapa yang menimbulkan suara, dan dia sudah boleh menoleh ke arah Anda.

Ketika Usia 9 bulan

Apabila usia bayi anda mencapai 9 bulan, dia akan kenal dengan maksud kata “tidak” atau “ya”. Dia juga akan lebih banyak menggunakan nada suara.

petua tradisional anak cepat bercakap
Ketika usia 9 bulan, dia sudah dapat membezakan Ya atau Tidak

Ketika Usia 12 bulan

Secara umumnya diusia sebegini anak anda sudah boleh bercakap seperti “mama” atau “papa” dengan jelas dan mampu mengikuti apa yang anda ucapkan. Apabila usia anak sudah mencecah satu tahun, dia juga sudah boleh mengenali ucapan berupa perintah seperti, “Jom, mai sini” atau “Adik! baling bola!”. Anak juga boleh mengenali beberapa benda seperti patung mainan, buku, kasut atau alat tulis.

Ketika Usia 18 bulan

Kemampuan anak dalam mengulangi kata-kata yang anda ucapkan kepadanya menunjukkan satu perkembangan yang sangat baik. Dia juga akan bercakap sambil menunjukkan ke arah sesuatu objek atau bahagian tubuh yang anda ucapkan. Di usia lapan belas bulan juga, anak anda sudah boleh mengucapkan kira-kira 10 kata dasar. Walaupun ada beberapa kata yang tidak mampu diucapkan secara sempurna.

anak pelat lambat cakap
Ketika usia setahun, anak anda sudah mampu mengenali sesuatu benda termasuk mainan kegemaran

Ketika Usia 24 bulan

Pada usia ini anda anda sudah mampu berkomunikasi dengan menggunakan sekurang-kurangnya 50 patah kata yang telah mampu diucapkan. Anda sudah boleh memulakan tahap rangsangan perkembangan otak supaya kemampuan anak dalam bercakap semakin bertambah.

Ketika Usia 3 hingga 5 tahun

Pada usia lebih dari 36 bulan, perbendaharaan kata yang dihafal oleh anak akan bertambah banyak dan cepat. Sebahagian anak-anak dapat mengingat kata baru dengan cepat. Mereka juga sudah boleh memahami arahan dari anda meskipun dengan banyak kata seperti, “datang sini, minum susu dulu”.

Berlanjutan sehingga lima tahun, dia akan mengeluarkan perkataan lebih panjang dan boleh menggambarkan sebuah kejadian. Semakin lama dia menjadi boleh bercakp-cakap dengan orang lain dengan pemahaman yang sangat baik.

tips anak cepat cakap
Beri sokongan kepada anak anda tanpa rasa jemu

Perkembangan kemampuan bercakap setiap anak memang berbeza. Maka peranan orang tua sangat diperlukan untuk menyokong perkembangan ini.

LAGI PETUA  ANAK CEPAT BERCAKAP

Semua ingin mengetahui petua anak cepat bercakap. Oleh itu perkongsian ini bolehlah dipraktikkan untuk merangsang keupayaan berkomunikasi anak anda. Cuba dengar setiap kali dia mengeluarkan perkataan-perkataan.

Meski tidak jelas sebutannya, anda boleh mengulangi perkataan yang diucapkan anak. Tanyakan juga pada dia apa makna perkataan tersebut dengan wajah ceria dan penuh senyum. Tips atau petua anak cepat bercakap ini perlu dilaksanakan dengan penuh kesabaran.

Bercakap Sambil Bergerak

  • Ajak anak anda belajar bercakap dengan cara menyeronokkan dan tidak membosankan.
  • Anda boleh bercerita kepada anak dengan aktif bergerak dan wajah yang ekspresif.
  • Kegiatan ini semakin lama akan meningkatkan pemahaman otak anak tentang ucapan dan ungkapan yang saling berkaitan.
cara supaya anak cepat berkata-kata
Berikan keseronokkan kepada anak kecil anda supaya mendorong dia lebih banyak bercakap

Mengenalkan Objek Dengan Naratif

Agar otak anak dapat berkembang dengan cepat, juga termasuk keupayaan berkomunikasinya. Maka petua agar anak cepat bercakap yang boleh Anda lakukan adalah dengan mengenalkan suatu objek dengan naratif. Ini tidak sukar dilakukan.

Seperti contoh, anda ucapkan: “(sebut nama anak) suka bermain bola sama mama”. Pastikan ketika mengucapkan kata “bola”, tangan Anda dengan jelas menunjuk atau memegang bola sambil menunjukkannya di depan anak. Ini akan membuat anak semakin mengenali dengan banyak benda hingga keinginannya mengenal benda lain pun bertambah.

Kembali ke Masa Kecil

Anda harus boleh dicorakkan seperti anak-anak kecil pada umumnya. Ajak anak bermain, berpura-pura, atau membayangkan sesuatu (benda atau kejadian) untuk mengembangkan kemampuan bicaranya. Misalnya anda boleh berpura-pura melakukan panggilan dengan telefon mainan.

cara untuk anak cepat bercakap
Bergurau dengan anak

Puji Perkembangan dan Jangan Remehkan Kebolehan Anak

Jangan lupa untuk sering memberikan pujian dan senyuman pada anak. Setiap kali dia berjaya mengeluarkan perbendaharaan kata baru atau mengikuti perkataan yang anda ucapkan dengan baik, peluk dan kucup dia dengan hangat. Jangan pernah memandang rendah kebolehan anak.

Kurangkan Penggunaan Teknologi

Petua agar anak cepat bercakap ini lebih tepat untuk anda sebagai orang tua. Teknologi harus dihadkan penggunaannya agar anda lebih banyak masa untuk menyokong keupayaan bercakap anak. Jangan asyik tersenyum sorang-sorang di depan gadget, sedangkan anak anda bermain sendirian.

Gunakan Bahasa yang Baik

Berikan contoh yang baik dari segi bercakap dan bertindak. Bahasa yang betul akan membuatkan anak tidak merasa takut untuk bercakap dengan kita. Jangan menjerit pada anak atau mengherdik atau menengking sekiranya mereka membuat kesalahan. Perbuatan ini hanya akan menimbulkan rasa takut pada anak untuk bercakap lagi dengan kita.

berdoa agar anak cepat bercakap
Disamping itu jangan lupa berdoa untuk anak anda

Do’a Supaya Anak Mudah Bercakap Dengan Cepat

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

Setiap usaha tidak lengkap tanpa doa. Sebagai ibu dan bapa, cuba anda amalkan membaca surah Toha, ayat 25 – 28 sebanyak 7 kali sebelum anak tertidur lalu dihembuskan ke mulut anak. Anda perlu rajin dan bersabar, semoga Allah permudahkan.

Semoga petua anak cepat bercakap di atas boleh membawa kebaikan untuk anda. Jika ibu bapa sudah mengamalkan semua petua di atas namun anak tetap lambat juga bercakap, maka segera lakukan pemeriksaan ke doktor secepat mungkin. Boleh jadi ada masalah lain pada anak. Semoga bermanfaat.

Baca Juga – Cara Mengatasi Bayi Menangis Selepas Menyusu

Sumber: keluarga


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!