Tentera Akan Digerakkan Jika Rakyat Masih Tidak Mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan?

tentera

Pasukan tentera boleh digerakkan jika rakyat Malaysia tidak mematuhi perintah kawalan pergerakan yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk merangkumi penyebaran COVID-19, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob pada Khamis (19 Mac).

Tentera Akan Digerakkan?

Tentera dikerah
Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob. Foto: The Star

Ismail Sabri, yang juga menteri pertahanan, berkata ini adalah antara cadangan yang dibangkitkan pada mesyuarat Jawatankuasa Khas Khas yang baru terbentuk mengenai pelaksanaan perintah itu.

Bagaimanapun, katanya pada hari Khamis, kerajaan masih yakin sepenuhnya bahawa polis mampu melaksanakan perintah itu.

“Setakat ini, saya percaya bahawa ia tidak perlu, tetapi jika tidak ada pilihan dan sekiranya tahap pematuhan kekal pada 60 hingga 70 peratus, saya percaya ada kemungkinan besar pasukan tentera akan digerakkan,” katanya pada satu sidang akhbar yang disiarkan oleh CNA.

“Tetapi dengan pihak berkuasa sahaja tidak penting … Yang lebih penting ialah bagi kita semua untuk menjalankan kawalan diri dan mematuhi sebarang arahan atau perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan.”


Perintah yang berkuatkuasa selama 14 hari dari hari Rabu, melibatkan penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali bagi mereka yang menyediakan perkhidmatan penting.

Semua rumah ibadat dan premis perniagaan juga ditutup kecuali untuk pasar raya, pasar basah, kedai runcit dan kedai serbaneka yang menjual barang keperluan harian.

Kerajaan juga menyeru orang ramai untuk tinggal di rumah dan mengelakkan keluar semasa tempoh pesanan untuk mengelakkan penyebaran COVID-19 di negara ini.

Baca Juga – Tahukah Anda Wabak Penyakit Datang Setiap 100 Tahun?


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya memang anak bapak dan ibu. Seorang lelaki biasa namun ada perlindungan insurans, takaful dan medical card. Saya suka melancong (travel) terutama ke Korea, Jepun, Eropah dan Australia. Gemar menaiki pesawat tambang murah seperti Air Asia, Malindo, Fire Fly dan Scoot. Berhasrat mahu ke Amerika Syarikat. Makanan kegemaran KFC, Western Food, McDonalds, Masakan India dan Thailand. Kereta Honda tetapi mahu membeli Ferrari atau Lamborghini tetapi tidak mampu. Telefon hanya guna Samsung dan vivo. Dulu pernah guna oppo. Huawei tidak pernah cuba. Suka juga layari laman niaga Ali Baba, e-bay dan Amazon. Berhasrat mahu memiliki banglo mewah kalau ada duit. Orang kata nak banyak duit main forex atau bitcoin tapi saya tidak berani. Itulah serba ringkas tentang saya.
error: Content is protected !!