Bermula 1 Januari 2021, UEC Menjadi Salah Satu Syarat Kelayakan Duduki Peperiksaan Sijil Amalan Guaman – Peguam Negara

UEC diiktiraf - Peguam Negara

Kelayakan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) pada tahap Senior Middle 3 boleh diterima sebagai memenuhi syarat kelayakan di peringkat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) bagi tujuan menduduki Peperiksaan Sijil Amalan Guaman (CLP).

Pengerusi Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang Malaysia, Tommy Thomas, berkata dalam mesyuarat pada 8 Mac yang lalu, badan itu sebulat suara memutuskan bahawa syarat menduduki PSAG bagi pemegang sijil kelayakan UEC ialah lulus sekurang-kurangnya dua mata pelajaran pada tahap Senior Middle 3 dan memperoleh sekurang-kurangnya lima kepujian di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/ O-Levels/ setaraf yang diperoleh dalam satu peperiksaan yang sama. Ianya akan berkuatkuasa mulai 1 Jan 2021.

Dalam kenyataannya pada hari ini beliau memberitahu, syarat ini hendaklah terpakai kepada semua pelajar yang telah mendaftar kemasukan bagi program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang selepas pengumuman keputusan terdahulu pada 5 Jun 2018.

Teo Nie Ching
Timbalan Menteri Pendidikan adalah antara orang yang paling gembira dengan keputusan yang dibuat oleh AG.

“Bagi mengelak apa-apa kekeliruan, adalah perlu ditekankan bahawa 1 Jan 2021, semua pelajar sama ada pemegang sijil UEC atau kelayakan lain yang diiktiraf, yang ingin menduduki peperiksaan CLP hendaklah memenuhi syarat lima kepujian di peringkat SPM / O-Levels/ setaraf, dan kelulusan yang berkenaan di peringkat STPM/ UEC/ A-Levels/ setaraf yang telah diperolehi dalam satu peperiksaan yang sama.

Menurut kenyataan itu lagi, semua syarat yang lain adalah kekal terpakai sebagaimana dinyatakan dalam “Garis Panduan Baharu Kelayakan dan Syarat Untuk Layak Menduduki Peperiksaan CLP (Ijazah Undang-Undang dari United Kingdom) dan Garis Panduan Kelayakan dan Syarat Pengiktirafan Pemegang ijazah Undang-Undang dari Australia dan New Zealand Untuk Layak Mengikut Akta Profesion Undang-Undang 1976.


Pada 5 Jun 2018 yang lalu, lembaga kelayakan itu mengumumkan keputusan bahawa syarat menduduki CLP bagi pemegang sijil kelayakan UEC mulai tahun 2021 ialah perlu mempunyai kelayakan UEC dan lulus penuh sekurang-kurangnya dua mata pelajaran di peringkat STPM / A-Levels.

Pada masa ini, syarat kelayakan bagi pemegang sijil kelayakan UEC untuk menduduki CLP adalah:

# Kelayakan UEC dan memperoleh sekurang-kurangnya tiga kepujian di peringkat SPM/ O-Levels yang telah diperoleh dalam satu peperiksaan yang sama atau

# Kelayakan UEC dan lulus penuh sekurang-kurangnya dua mata pelajaran di peringkat STPM/ A-Levels yang telah diperoleh dalam satu peperiksaan sama.

Sebagai respons terhadap representasi daripada pelbagai pihak, lembaga kelayakan itu telah membuat kajian semula termasuk mendapatkan maklumat daripada beberapa universiti di United Kingdom mengenai penerimaan sijil kelayakan UEC sebagai syarat kelayakan untuk kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang [LLB (Hons)], kata beliau lagi.

Badan itu turut mendapatkan penjelasan daripada Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) berhubung tahap kelayakan UEC yang boleh diterima sebagai syarat kemasukan bagi mengikuti program ijazah di universiti.

Turut diambil kira ialah kesan pengumuman keputusan terdahulu terhadap pemegang sijil kelayakan UEC yang sedang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang semasa pengumuman tersebut dibuat pada 5 Jun 2018.

Thomas menambah, “Hasil daripada itu, lembaga kini berpuas hati bahawa kelayakan UESCpada tahap Senior Middle 3 boleh diterima sebagai memenuhi syarat kelayakan di peringkat STPM bagi tujuan menduduki CLP.”

Artikel Lain: Jangan Bimbang Jika Nama Anda Tiada Dalam Geran Harta Suami

Sumber: Bernama via Siakap Keli


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!