Wanita Cina Dengan V1rus Misteri Dikuarantin Di Thailand

v1rus misteri

BANGKOK: Seorang wanita Cina dengan v1rus misteri dikesan dan telah dikuarantin di Thailand. Wanita itu dikesan dengan c0r0nav1rus misteri yang pertama dikesan di luar Negara China, kata Kementerian Kesihatan Thailand pada Isnin (13 Jan).

Seorang lelaki berusia 61 tahun, menjadi orang pertama yang m4ti di China minggu lalu akibat dari peny4kit pernaf4san yang dipercayai disebabkan oleh v1rus misteri  (v1rus baru) dari keluarga yang sama seperti S4RS, yang meng0rb4nkan beratus-ratus ny4wa lebih sedekad yang lalu.

41 orang dengan gejala seperti rad4ng paru-paru setakat ini telah didiagnosis dengan v1rus misteri di Wuhan, dengan tujuh daripadanya dalam keadaan kritik4l, kata pihak berkuasa kesihatan Wuhan pada hari Sabtu.

Tindakan Thailand Selepas Kesan Wanita Cina Dengan V1rus Misteri

virus misteri
Kemasukan pelancung China dijangka meningkat menjelang sambutan Tahun Baru Cina

Pihak berkuasa Thailand sedang meningkatkan pemantauan di lapangan terbang menjelang cuti Tahun Baru Cina minggu depan, apabila beratus-ratus ribu pelancong China dijangka melawat negara itu.

Daripada 12 penumpang yang dikuarantin sejak 3 Jan lepas, keputusan makmal menunjukkan bahawa seorang wanita Cina berusia 61 tahun mengalami c0r0nav1rus, kata Kementerian Kesihatan Thai pada Isnin.


Wanita itu, yang dikuarantin pada hari Rabu, menerima rawatan dan sudah dibenarkan pulang, kata kementerian itu.

“Mampu mengenal pasti pesakit menunjukkan terdapat kecekapan dalam sistem pemantauan kami. Kami yakin kami boleh menguruskan keadaan ini,” kata Menteri Kesihatan Awam Anutin Charnvirakul kepada pemberita.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan bahawa kes pertama di Thailand adalah v1rus baru dari keluarga yang sama dengan S4RS yang berada di sebalik w4bak rad4ng p4ru-p4ru.

Agensi kesihatan PBB berkata, seseorang yang datang melancung dari Wuhan, China, telah dimasukkan ke hospital di Thailand pada 8 Januari setelah didiagnosis dengan pneum0nia ringan.

“Ujian makmal kemudiannya mengesahkan bahawa n0vel c0r0nav1rus adalah punca,” kata jurucakap WHO Tarik Jasarevic kepada AFP dalam e-mel, merujuk kepada virus baru itu.

WHO berkata ia mungkin akan menjadi tuan rumah untuk mesyuarat kecemasan berkaitan penyebaran v1rus baru. Ia menegaskan bahawa tidak menghairankan bahawa v1rus itu telah tersebar di luar China.

wabak misteri
Tidak mustahil v1rus misteri itu telah tersebar di luar China

“Kemungkinan kes yang dikenalpasti di negara lain tidak dijangka, dan memperkukuhkan mengapa WHO meminta pemantauan aktif dan kesediaan aktif di negara lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Ia menegaskan bahawa ia telah mengeluarkan panduan tentang bagaimana untuk mengesan dan merawat orang yang j4tuh s4kit dengan v1rus yang baru, dan menekankan bahawa keputusan China untuk secara cepat berkongsi penjujukan genetik v1rus itu memungkinkan untuk segera mendiagnosis pes4kit.

Artikel Lain – Kerap Minum Teh O Air Boleh Menyebabkan Keg4galan Buah Pinggang?

WHO tidak mencadangkan apa-apa langkah khusus untuk pelancong atau sekatan terhadap perdagangan dengan China, tetapi akan memberi penekanan dalam situasi yang begitu serius.

“Memandangkan perkembangan, Ketua Pengarah WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus akan berunding dengan ahli-ahli Jawatankuasa Kecemasan dan boleh memanggil mesyuarat jawatankuasa itu pada notis singkat,” katanya dalam satu kenyataan.

W4bak p4ru-p4ru Cina tampaknya dikaitkan dengan pasaran makanan laut tunggal di Wuhan.

Pasar Borong Makanan Laut Huanan di pusat bandar, di mana pes4kit pneum0nia dengan jumlah berganda namun ianya masih berkunci walaupun selepas ditutup pada 1 Jan.

Tidak ada bukti nyata penyeb4ran daripada manusia ke manusia telah dikesan, menurut Suruhanjaya Kesihatan Tempatan.

C0r0nav1rus adalah keluarga besar v1rus yang boleh menyebabkan j4ngk1tan dari selesema biasa ke Sindrom Pern4fasan 4kut Teruk (S4RS). Sesetengah jenis v1rus menyebabkan peny4kit yang kurang teruk, sementara sesetengah lagi adalah seperti yang menyebabkan Peny4kit Pernaf4san Timur Tengah (M3RS). Ianya jauh lebih teruk.

Thailand menerima kunjungan kira-kira 10 juta pelancong China setiap tahun. Cuti Tahun Baru Cina bermula pada 25 Jan ini.

Bagaimana pula dengan negara kita yang juga telah, sedang dan akan menerima pelancung dari negara tersebut. Apakah pihak kerajaan akan mengawasi agar tidak ada v1rus-v1rus yang dibawa masuk oleh pelancung-pelancung tersebut?

Mendengarkan berita wanita Cina dengan vi1us misteri ini, kita jangan lupa juga bahawa dikhabarkan negara kita juga kini sedang dilanda masalah peny4kit berj4ngkit yang mana baru-baru ini tular di media sosial dan media massa tentang kebimbangan ramai orang berkaitan penula4ran w4bak Influ3nza A.

Sama-samalah kita berdoa agar negara kita berserta rakyatnya dilindungi dari segala anc4m4n atau wab4k peny4kit yang merb4hay4 kerana khuatir kita akan mengahadapi masalah kekurangan vaksin jika ianya menjadi wab4k disebabkan oleh v1rus misteri itu.

Apa komen anda tentang kejayaan pihak berkuasa Thailand mengesan wanita Cina dengan v1rus misteri ini? Sila LIKE dan SHARE jika anda suka. Lawati page kami di facebook. Terima kasih.

Sumber: Channel News Asia


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!