Warisan sangkal 4 MP lompat parti untuk sertai PN

WARISAN

Parti Warisan Sabah menafikan laporan berita yang mendakwa empat ahli parlimennya akan meninggalkan parti itu tidak lama lagi untuk menyokong kerajaan persekutuan di bawah Perikatan Nasional (PN).

Warisan Sangkal MP Lompat Parti

Setiausaha Agungnya, Datuk Loretto Padua Jr mengatakan bahawa laporan di sebuah akhbar sebagai tidak berasas dan hanya satu usaha untuk mengalihkan sokongan kepada parti itu.

“Ini sama sekali tidak benar. Ini permainan persepsi oleh PN kerana mereka diintimidasi oleh sokongan terhadap Pakatan Harapan plus, ”katanya dalam satu kenyataan di sini.

PH Plus merujuk kepada pakatan antara anggota komponen PH, kumpulan Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, dan Warisan.

Padua menyatakan ini adalah taktik psikologi, yang menurutnya telah diperluas kepada ADUN Warisan dalam upaya untuk menarik mereka bergabung dengan PN.


“Mereka putus asa dan bersedia menjual nama anggota Parlimen seolah-olah mereka telah bersetuju untuk melompat parti. Saya secara peribadi menghubungi mereka dan setiap orang telah menyatakan sokongan mereka kepada ketua menteri”, katanya dalam satu kenyataan.

Sabah yang kini dipimpin oleh Warisan berulang kali menangkis khabar angin bahawa mereka tidak lagi berkuasa kerana telah kehilangan sokongan daripada wakil rakyatnya.

Negeri Borneo utara penuh dengan desas-desus mengenai peralihan parti yang akan berlaku ketika blok pembangkang bersama yang terdiri daripada Umno, Parti Bersatu Sabah dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), cuba menarik kembali bekas anggota Umno dari Warisan-Pakatan Harapan-Upko untuk membentuk kerajaan baru di Sabah.

Baca – Saya Adalah Pengerusi PH – DSAI

Sumber: Malay Mail


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!