Wuhan Virus – Jumlah Kes di China Meningkat Kepada Lebih 800 dan 26 Mangsa Meninggal

wuhan virus

China mengesahkan 830 kes mangsa yang dijangkiti coronavirus baru pada 23 Jan, manakala angka kem4tian akibat virus itu meningkat kepada 26 orang, kata Suruhanjaya Kesihatan Negara pada Jumaat (24 Jan).

Badan itu berkata pihak berkuasa juga sedang mengkaji 1,072 kes yang disyaki virus.

Di Mana Wuhan Virus Bermula?

Virus itu, yang bermula di bandar Wuhan di wilayah Hubei, telah merebak ke bandar-bandar utama lain termasuk Beijing, Shanghai dan Hong Kong.

Memetik berita CNA, Suruhanjaya Kesihatan Nasional berkata angka kem4tian itu disemak semula berikutan lapan kem4tian baru pada hari Khamis, dan 259 kes baru dilaporkan di seluruh negara.

wuhan virus
Orang ramai beratur untuk membeli topeng muka di kedai ubat. foto – Reuter via cna

Daripada itu, 830 jumlah kes yang telah disahkan, dengan 177 berada dalam keadaan serius, katanya. 34 orang telah disahkan “selamat dan bebas dari jangkitan”.


Bercakap untuk membendung wabak itu, kerajaan tempatan di Wuhan, sebuah bandar raya yang berjumlah 11 juta orang, menggantung kebanyakan operasi pengangkutan pada hari Khamis, termasuk penerbangan keluar, dan orang ramai dinasihatkan supaya tidak berbuat demikian.

novel corona virus in china
Wuhan menggantung kebanyakan aktiviti penerbangan ke luar

Beberapa jam kemudian, Huanggang, sebuah bandar kejiranan yang mempunyai jumlah penduduk kira-kira 7 juta orang, mengumumkan langkah yang sama.

“Penguncupan 11 juta orang tidak pernah berlaku dalam sejarah kesihatan awam,” kata Gauden Galea, wakil WHO di Beijing.

virus in china
Grafik oleh AFP via cna

Walau bagaimanapun, organisasi itu menyatakan bahawa ia masih belum mengesyorkan apa-apa sekatan yang lebih luas ke atas aktiviti pelancongan atau perdagangan.

Wuhan virus yang tidak diketahui sebelum ini dipercayai telah muncul dari hidupan liar yang didagangkan secara h4ram di pasar binatang di Wuhan.

Ia telah menimbulkan keadaan panik kerana terdapat beberapa lagi yang tidak diketahui di sekelilingnya. Masih terlalu awal untuk mengetahui betapa berbahayanya dan betapa mudahnya ia merebak.

Tiada vaksin untuk Wuhan Virus setakat ini. Virus ini boleh merebak melalui penghantaran pernafasan. Gejalanya adalah termasuk demam, kesukaran bernafas dan batuk.


You May Also Like

About the Author: anakbapak

Saya akui memang anak bapak. Tapi ibu tidak terkecuali. Berminat buat blog sejak dibangku sekolah. Tak sangka buat blog ni mampu menjana pendapatan. Walau tidak seberapa kerana blog kita ni kecik, kadang-kadang ia membantu. Cita-cita nak travel ke mana saja. Kemudahan ada asalkan ada duit. Tak dapat naik British Airways, naik Air Asia atau Penerbangan Malaysia dah cukup. Makanan kegemaran, apa saja yang halal. KFC, McDonals dan Restoren Makanan Segera yang lain, jarang-jarang. Itu lah serba ringkas. Selamat Membaca blog Anak Bapak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!